Betting Exchange – Spela mot andra spelare

Betting exchange, eller spelbörs som det heter på svenska är ett relativt nytt begrepp där man som spelare spelar mot andra spelare istället för ett spelbolag. Detta gör att man får ett bredare utbud av valmöjligheter till högre odds än hos ett spelbolag. Nackdelen är att aktören som tillhandahåller spelbörsen tar ut en kommission på vinsten, vilket gör att man behöver ha en högre vinstmarginal för att gå med vinst långsiktigt.

Det finns ett fåtal olika aktörer på den svenska marknaden som erbjuder betting exchange där Betfair är den största och populäraste aktören. Till skillnad för traditionell betting så lägger man ett spel som en annan spelare bettar emot, vilket gör att om man vinner ett spel så får man vinstpengarna från andra spelare som förlorat bettet. På spelbörsen vet man dock inte vem man spelar mot. Utan man ser endast oddsen och vilken summa som finns tillgänglig att spela för på varje odds.När man spelar på en spelbörs så kan man antingen backa ett spel, eller boka ett spel.

 

Backa ett spel

Att backa ett spel innebär att man satsar på att spelet ska slå in, likt ett spel hos ett traditionellt spelbolag. Men istället för att det är ett spelbolag som bestämt oddset, är det en annan spelare som bokat spelet till en insats som spelaren har bestämt.

 

Boka ett spel

Den som väljer att boka ett spel bettar istället på att något inte ska inträffa. För att ta ett exempel så kan man boka ett spel på en match mellan Barcelona och Real Madrid där man tror att Barcelona inte ska vinna matchen. Då bokar man det på spelbörsen och sätter ett odds och den summa man tycker att satsningen är värd, sedan kan andra spelare acceptera de odds man valt. Om Barcelona vinner matchen så förlorar man sina pengar medan om de förlorar så vinner man, enda skillnaden mot ett spel hos ett traditionellt spelbolag är att man betalar en viss procent i komission på vinsten. Därför är det viktigt att jämföra olika spelbörser för att se till att man inte betalar mer än vad man måste i komission.

 

För och nackdelar med Betting exchange

Den största fördelen med en spelbörs är ett större utbud av spel eftersom man spelar mot andra spelare, oftast till bättre odds än motsvarande spel hos ett spelbolag. Förutom att backa ett spel som hos ett traditionellt spelbolag kan man också agera bookmaker. Vilket ökar utbudet av spel ytterligare.Samtidigt så tar börsmäklaren ut en komission och det är något man bör ha med i beräkningen när man väljer vilken mäklare man ska betta hos. Det kan även vara svårt att matcha din bokning eller backning på mindre marknader.